Zuper știri
Oare ce s-a mai întâmplat în lume și în țară săptămâna aceasta? Aflați în buletinul de știri pentru copii! Vă așteaptă informații importante, utile și curioase
În fiecare săptămână, în lume se întâmplă o mulțime de evenimente. Din multitudinea de noutăți, le-am ales pe cele mai importante. Iată care sunt acestea:
-Pe 15 ianuarie, Republica Moldova și România au celebrat Ziua Națională a Culturii. Data de 15 ianuarie nu a fost aleasă deloc la întâmplare, ea reprezentând ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. Autorul „Luceafărului” și a multor altor opere cunoscute s-a născut acum 174 de ani, în orașul românesc Botoșani. La poemul „Luceafărul”, marele poet a lucrat aproape zece ani și a făcut mii de modificări. Poemul cu 98 de strofe a intrat în 2009 în Cartea Recordurilor, drept cel mai lung poem de dragoste din lume.
-Tatiana Popa, o profesoară din Republica Moldova, s-a clasat într-un top mondial al influencerilor care promovează conținut educațional pe rețelele sociale. Ea este unica persoană din Republica Moldova și din Europa de Est care a ajuns în acest top pentru a doua oară, fiind nominalizată pentru prima dată în 2021.
-Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să cloneze pentru prima dată o maimuță din specia rezus. Clona maimuței are deja doi ani și o stare bună de sănătate. Clonarea primatelor este deosebit de dificilă, iar cercetătorii s-au confruntat cu ani întregi de eşecuri. Clonarea este procesul prin care este creată o copie identică a unui alt organism viu.
-Zara, o fetiță de doar 4 ani din Cehia, a stabilit un record mondial. Aceasta a devenit cea mai tânără alpinistă din istorie care a ajuns în tabăra de bază de pe Muntele Everest. Pentru a reuși să ajungă la tabăra de bază a Muntelui Everest, situată la o înălțime de aproape 5400 de metri, Zara a fost pregătită din timp. Aceasta a parcurs zilnic distanțe de până la 10 kilometri și a făcut băi cu gheață. Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 de metri deasupra nivelului mării.
-Oraşele Bodo din Norvegia, Tartu din Estonia şi Bad Ischl din Austria au preluat statutul de Capitale Europene ale Culturii pentru anul 2024. Statutul de Capitală Europeană a Culturii este un titlu onorific acordat de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an întreg. Programul „Capitala Europeană a Culturii” a fost inițiat acum aproape 40 de ani și are ca scop stimularea turismului cultural prin organizarea de expoziții, festivaluri și chiar construirea de muzee în orașele câștigătoare.
Prezentator: Alex Malai
A realizat: Cristina Sîrbu, Grigore Cojocaru
De la 5 la 7 ani
6:50
73 episoade
Știri
Recomandate