Zuper știri
Oare ce s-a mai întâmplat în lume și în țară săptămâna aceasta? Aflați în buletinul de știri pentru copii! Vă așteaptă informații importante, utile și curioase
În fiecare săptămână, în lume se întâmplă o mulțime de evenimente. Din multitudinea de noutăți, le-am ales pe cele mai importante. Iată care sunt acestea:
-Robert Gatman, un tânăr originar din raionul Soroca, a creat, împreună cu echipa sa din Iași, o inimă artificială. Inima artificială pompează sângele ca o inimă obișnuită. Aceasta poate funcționa fără întrerupere până la o sută de ani și este destinată persoanelor care au nevoie de transplant de inimă. Acum, creatorii inimii mecanice caută metode de perfecționare a dispozitivului pentru a putea trece la etapa testării pe animale.
-O cercetătoare din Republica Moldova a inventat, în colaborare cu două universități din India, o dronă ce monitorizează culturile agricole și pulverizează pesticide. Mai exact, dispozitivul zburător depistează planta care are nevoie de pesticide și o stropește cu o cantitate mică, dar suficientă. Pesticidele sunt substanțe folosite în agricultură pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor, cum sunt unele insecte, buruieni, ciuperci și rozătoare. Utilizarea dronelor și a altor inovații tehnologice în agricultură ajută fermierii să reducă costurile și să eficientizeze producția de calitate.
-Italia a devenit campioană mondială la înghețată, clasându-se pe primul loc în competiția Gelato World Cup. Anul acesta, concursul s-a desfășurat în orașul Rimini din Italia și a reunit douăsprezece echipe de bucătari din tot atâtea țări. Concurenții au trebuit să treacă prin zece probe contra cronometru, cum ar fi sculptarea în gheață sau combinarea a două ingrediente alese la întâmplare. Înghețata preparată a fost evaluată de un juriu internațional care a ținut seama atât de gustul, cât și de prezentarea artistică a desertului.
-O echipă internațională de astronomi a descoperit cea mai veche gaură neagră, care s-a format la doar 430 de milioane de ani după Big Bang. Big Bangul este o teorie care susține că universul nostru a apărut în urma unei explozii, cu aproape 14 miliarde de ani în urmă. Susținătorii teoriei Big Bangului afirmă că universul s-a născut dintr-un punct mai mic decât un fir de nisip, extrem de dens și de fierbinte, a cărui explozie a dus la apariția treptată a tuturor galaxiilor. Gaura neagră descoperită de cercetători este de aproape 2 miliarde de ori mai mare decât Soarele. Aceasta este invizibilă, ca toate găurile negre, și absoarbe materia din jur, emiţând în acelaşi timp o cantitate fenomenală de lumină la periferia sa.
-Calota de gheață din Groenlanda pierde aproape 30 de milioane de tone de gheață pe oră din cauza crizei climatice provocate de activitatea umană. Cercetătorii se tem că această cantitate adițională de apă în Oceanul Atlantic de Nord ar putea duce la dispariția curenților oceanici. Curenții oceanici sunt mase de apă care se mișcă într-o anumită direcție la suprafața oceanului. Acești curenți transportă apa caldă și precipitațiile de la ecuator spre poli, iar apa rece - de la poli spre ecuator. În acest fel se reglează temperatura globală și se favorizează apariția precipitațiilor. Totodată, topirea gheții duce la creșterea nivelul mării, iar în consecință mai multe insule ar putea fi inundate.
Prezentator: Alex Malai
A realizat: Cristina Sîrbu, Grigore Cojocaru
De la 5 la 7 ani
9:31
73 episoade
Știri
Recomandate