Zuper știri
Oare ce s-a mai întâmplat în lume și în țară săptămâna aceasta? Aflați în buletinul de știri pentru copii! Vă așteaptă informații importante, utile și curioase
În fiecare săptămână, în lume se întâmplă o mulțime de evenimente. Din multitudinea de noutăți, le-am ales pe cele mai importante. Iată care sunt acestea:
-În satul Ignăței din raionul Rezina a fost deschis primul muzeu-atelier al covorului moldovenesc. Aici sunt expuse covoare confecționate manual, urzeli, războaie de țesut și alte obiecte utilizate la crearea covoarelor. La muzeul-atelier din Ignăței sunt organizate periodic șezători, la care sătenii îmbrăcați în haine tradiționale cântă, spun glume și, desigur, țes covoare.
-Lasse Stolley, un tânăr de 17 ani din Germania, locuiește de un an și jumătate în trenuri și parcurge în fiecare zi o distanță de aproape o mie de kilometri. Datorită unui abonament anual, băiatul doarme și își petrece zilele în vagoane de clasa întâi. Acest mod de viață îl costă aproape 10 mii de dolari pe lună, bani pe care tânărul îi câștigă lucrând la distanță în calitate de programator.
-Un cercetător din Finlanda vrea să instaleze perdele subacvatice masive pentru a încetini topirea catastrofală a ghețarilor. Aceste perdele cu lungimea de 100 de km vor putea fi amplasate în jurul ghețarilor mari care se topesc în ritm accelerat. În acest fel, ghețarii vor fi izolați de curenții de apă caldă din ocean.
-O cometă de trei ori mai mare decât Muntele Everest va putea fi văzută pe cer începând cu această săptămână. Acest corp ceresc cu diametrul de 30 de kilometri a primit porecla de Cometa Diavolului, datorită celor două coarne amplasate în coada sa. Coarnele sunt de fapt niște deschizături prin care gazele și gheața erup din centrul cometei. Cometa Diavolului poate fi văzută de pe Pământ o dată la aproximativ 70 de ani.
-Oamenii de știință au inventat un plasture ce se lipește pe gât și poate produce sunete și cuvinte în locul coardelor vocale. Acest dispozitiv utilizează inteligența artificială și ajută pacienții cu dizabilități de vorbire să comunice din nou. Plasturele este încă în faza de dezvoltare și poate reproduce doar fraze preînregistrate, cum ar fi „Crăciun fericit” sau „Te iubesc”.
-Geneticienii vor să recreeze mamutul lânos, gigantul cu colți de fildeș din epoca de gheață care a dispărut acum 4.000 de ani. Specia readusă la viață va fi modificată genetic, astfel încât noul mamut să nu mai aibă colți de fildeș, pentru a nu fi vânat de braconieri. Până la realizarea acestui scop ambițios, geneticienii trebuie să rezolve o mulțime de provocări, precum crearea unui pântec artifical în care să crească embrionul de mamut.
-O companie italiană a testat cu succes trenul cu levitație magnetică. Capsula atinge o viteză de 70 de km pe oră și a fost testată pe o șină de cale ferată obișnuită. Trenul cu levitație magnetică nu se deplasează cu ajutorul roților, ci plutește deasupra șinelor, împins de un sistem de magneți. Deși sunt extrem de scumpe, trenurile cu levitație magnetică sunt mai rapide, mai silențioase și mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Prezentator: Alex Malai
A realizat: Cristina Sîrbu, Grigore Cojocaru
De la 5 la 7 ani
3:31
53 episoade
Știri
Recomandate